Familjehem

Vi söker just nu familjehem som kan tänka sig att ta emot barn, ungdomar och/eller vuxna.
Familjehemmen ska vara belägna i södra Sverige. Karta

VEM KAN BLI FAMILJEHEM HOS OSS?

Vi söker alla typer av familjehem men olika erfarenheter. Det får gärna vara familjer med egna barn, familjer utan egna barn, familjer där de vuxna är gifta, där de vuxna är sambo, familjer med utländsk härkomst, ensamstående & HBTQ personer/par. Hos oss har alla samma värde och vår grund är att alla har samma grundläggande rättigheter.

Det viktiga är att Du som vill bli familjehem är en stabil och trygg person med utrymme för att ge en annan människa kärlek, omtanke och förståelse utifrån vart den människan är idag. Att du har energi, tid och ork att stå kvar, finnas för personen och hjälpa denne till en trygg och bra framtid.

HOS OSS FÅR DU SOM FAMILJEHEM

Som familjehem hos oss får Du/Ni en familjehemskonsulent knuten till Dig/Er för handledning både på plats hemma hos Er minst var tredje vecka samt via telefon & mail oavsett veckodag och oavsett vad klockan är när Ni behöver handledning. Om just Er konsulent är ledig så är ni redan innan informerade om detta och även hänvisade till någon annan i vårt team som då är fullt insatt i Er situation och snabbt kan handleda Er utifrån där Ni är just då. Detta för att vi är ett litet företag med få anställda, vi har därför alltid insyn i varandras familjehem för att hålla kvalitén och alltid kunna stötta upp våra familjehem efter just deras behov. Ni bli även erbjudna kompetensutveckling samt utbildningen Ett hem att växa i (som är obligatorisk). Du som familjehem slipper även kontakten med handläggare på socialtjänsten och byråkratin kring detta, det är konsulentens arbete att ha den kontakten samt förmedla information mellan Dig som familjehem och ansvarig handläggare på socialtjänsten. Du har även med Dig konsulenten från Ängebo på alla eventuella möten med handläggarna.

REGISTERUTDRAG

Vi tar alltid registerutdrag på nya familjehem samt på de aktiva minst var 6:e månad. Det är utdrag från brott & misstanke registret, kronofogden, socialtjänst och även ibland försäkringskassan. Det gör vi för att vi som konsulentstödd familjehemsorganisation har krav på oss att göra detta förarbete till socialtjänsten. Vet Ni med Er att Ni förekommer i någon av dessa register så är det en fördel att vara öppen kring detta redan från start. Det behöver inte vara något som hindrar Er från att bli familjehem, det är något vi måste bedöma från fall till fall. Ärlighet kommer man långt med och vi värderar transparens högt, då detta bygger tillit i längden.

VILKA BLIR PLACERADE I FAMILJEHEM GENOM ÄNGEBO FAMILJEVÅRD

Ängebo Familjevård Öland AB har ramavtal med en stor del av Sveriges alla kommuner. Det betyder att vi tar emot klienter från hela Sveriges kommuner och i alla åldrar mellan 0-65 år.  Det kan vara små barn, syskonpar, en hel syskonskara, ungdomar och även vuxna som behöver starta om på ny adress och med nytt umgänge. När vi fått in en förfrågan så matchas den mot våra utredda familjehem. Matchningen görs utifrån den intervju vi gjort med familjehemmet, hur familjehemmet ligger geografiskt, vad familjehemmet önskar ta emot för klienter samt utifrån en intern bedömning av oss på Ängebo Familjevård. När vi tror oss ha hittat rätt familjehem så kontaktar vi det familjehemmet med en förfrågan. Familjehemmet får en beskrivning av klienten och får (oftast om det inte är väldigt akut) en betänketid för att sedan komma med ett svar om man tackar ja (viktigt här är att familjehemmet alltid får tacka nej, hur många gånger som helst på rad, det ska kännas bra för Er, det är Ni som ska öppna Ert hem). Där efter presenteras familjehemmet för aktuell socialtjänst och process nummer tre påbörjas då socialtjänsten går igenom allt material, eventuellt har socialtjänsten kontakt med klienten i fråga för att slutligen godkänna eller avstå familjehemmet som alternativ. Är alla överens så planerar man gemensamt hur inskrivning ska gå till, om studiebesök ska bokas och så vidare. Vid placering är oftast både socialtjänst och konsulenten på Ängebo Familjevård med, detta för att alla ska få en bra start och för att ni som familjehem ska kunna få handledning från första sekund.

Låter detta intressant?

Maila Caroline med en liten beskrivning av er familj så får ni återkoppling för mer information.

caroline@angebofamiljevard.se