Vuxen i familjehem

Som vuxen i våra familjehem kan man placeras för att man behöver få en ny start i livet. Det kan vara efter ett långvarigt missbruk, en fängelsevistelse, ett boende på någon institution eller av någon annan orsak. Då kan man behöva landa en stund med trygga och stabila människor omkring sig innan man är helt redo att stå på egna ben. Genom ett boende i familjehem kan man i lugn och ro få detta stöd och den sociala gemenskap som behövs. Många familjehem har en liten stuga på gården där man kan bo om man vill.

Namnlös 2

Målet är alltid att våra placerade ska må bra i den familjegemenskap som ett boende i familjehem innebär. Att man ska kunna leva drogfritt, om det är det som varit problemet, att man ska ha en meningsfull sysselsättning på dagarna och komma in i en normal dygnsrytm. Man får varje dag träna på de vardagliga rutiner som ett ”normalt” liv innebär. I allt detta finns vi med och stöttar och handleder våra familjehem som utför det dagliga arbetet med den placerade.

Sin dagliga sysselsättning kan man om man vill ha i familjehemmet. Vi har familjehem med flera olika möjligheter. Det finns familjehem där man kan vara med hästar genom ridning eller trav. Vi har familjehem med lantbruk, hundkennel, skogsbruk, trädgårdsskötsel, hantverk, städfirma, restaurang, antikviteter, loppis, konst, bilverkstad, stenläggning och mycket mer. Om inget utav det som familjehemmet jobbar med på dagarna intresserar klienten så hjälper vi till att ordna en praktikplats utanför hemmet.

En del av våra vuxna placerade väljer istället att studera på ett eller annat sätt. På Komvux, folkhögskola, studiecirklar eller på något annat sätt.

På fritiden har våra familjehem också många olika intressen. Det kan vara jakt, fiske, bilar, motorcyklar, cross, båtar, rollspel, lajv, konst, olika sorters hantverk och mycket mer. Att vara ute i naturen och plocka svamp och bär. Det finns också möjlighet till träning av olika slag såsom fotboll, boxning, simning, kampsport, gym, yoga, meditation, ridning, travkörning eller vad man själv som placerad har önskemål om. Under den tid man som vuxen bor i något av våra familjehem hjälper vi gärna till med ansökan om eventuell skuldsanering, lämplighetsintyg, körkort, olika myndighetskontakter och att göra upp avbetalningsplaner med inkassobolagen om sådana skulder finns. IMG_5450

Vi arbetar också för att den placerade ska kunna återuppbygga en relation med sitt ursprungsnätverk om det finns en önskan om det. Det kan gälla egna barn, föräldrar, syskon och sitt övriga nätverk. Ängebo Familjevård stödjer de kontakterna som är bra för den placerade och dennes utveckling.